torstai 8. marraskuuta 2012

Oma jouluaattoni

Joka jouluni on ollut jokseenkin erilainen, mutta samoja elementtejä kuuluu jokaiseen vuoteen. Kerron nyt viime joulun kulusta aatosta Tapaninpäivään, sillä olisi vaikeaa kertoa, minkälainen on jouluni yleensä.

Viime jouluna aatonaaton iltana tunsin oloni kipeäksi ja jouluaaton aamuna olikin noussut aika korkea kuume. Olo oli aivan järkyttävä, mutta joulua oli pakko päästä viettämään normaalisti. Lähdimme aamupäivästä ajamaan kaatosateessa mieheni isovanhempien luokse joulupuurolle. Manteleita ei muistaakseni puurossa ollut, mutta jos syömme joulupuuroa kotona, niin manteli on ehdoton juttu. Lapsuuden jouluina oli tapana, että se joka mantelin löytää saa avata yhden lahjan.

Joulupuuron jälkeen lähdimme jatkamaan joulunviettoa anoppini luokse. Siellä hörpimme glögit ja söimme torttuja sekä pipareita. Istuimme hetken anoppilassa vaihtamassa kuulumisia, kunnes jatkettiin matkaa äitini luokse. Äidin luona avasimme muutamat lahjat.

Päivä alkoi hämärtymään illaksi ja oli aika lähteä jouluaaton illan viettoon mieheni sukulaisten luokse. Harmi, etten enää muista tarkasti mitä söimme. Joka tapauksessa perinteisiä jouluruokia ei ollut, vaan kaikkea uutta ja herkullista. Olimme kaikki aika kärsimättömiä lahjojen suhteen, joten ruokien välissä tuli availtua muutamia lahjoja yhdessä. Ideana oli, että jokaisella "kierroksella" jokaiselle on lahja, jotka sitten avataan yksitellen ja ihastellaan saamisia. Illan edetessä joimme terästettyä glögiä ja avasimme loputkin lahjat.

Kuumeen vuoksi en jaksanut lähteä kirkkoon, mikä oli kyllä todella harmillista. Luvassa oli kuitenkin vielä juhlintaa seuraavinakin päivinä, joten kaikki lepo tuli tarpeeseen. Hassua, että vaikka olin todella heikkovointinen, niin muistan joulusta silti vain päällimmäisenä sen hyvän tunnelman. Ehkä aika kultaa muistot :)

Joulupäivänä ohjelmassa oli mieheni sukulaisten parissa vietetty perinteinen jouluateria. Tarjolla oli joulun perinneruokia; mm. laatikoita, rosollia ja kinkkua.

Tapaninpäivänä päivä vietettiin minun sukulaisten luona. Juhlittiin sekä joulua, että äitini veljen syntymäpäiviä. Tarjoiluna oli voileipäkakkuja ja makeita kakkuja. Oli kivaa saada jouluruualle vaihtelua! Illalla oli vielä illallinen mieheni isän luona, jonne oli kokoontunut mieheni sukua.


Jouluna tuli ainakin syötyä ja nähtyä sukulaisia! Tälle joululle toivon samanlaista tunnelmaa ja useita sukulaisvierailuja. Pidän siitä, että jouluisin on paljon ohjelmaa.






Muistatteko, minkälaiset ilmat oli viime jouluna? Tältä näytti Etelä-Suomessa Tapaninpäivänä. Kuvassa näkyy vasemmalla laiturit, joiden toisella puolella menee joki ja laiturien kohdalla on normaalisti joen reuna, nyt joki on leventynyt monia kymmeniä metrejä ja autotiekin poikki.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti